WAX-IT

Oldtimers: Mathieu Damiens Photography

Inhoudsopgave
Oldtimers: Mathieu Damiens Photography
Fotogalerij

Sinds enkele maanden werken we samen met een studio fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in autofotografie. Mathieu Damiens (http://www.mathieudamiens.com) omschrijft zijn werk als volgt:

 

"We make portraits of classics, exotics and race-cars. In the controlled environment of our studio we paint with light, shadows and reflections. Chique or shock, elegant or tough, 'the big picture' or 'le petit detail'? At Mathieu Damiens we don't do snapshots, but we make a really unique image of your vehicle."


Normaal voert WAX-IT op verplaatsing (nog) geen behandelingen uit omwille van de moeilijke belichting, de voorzienning van water en elektriciteit en andere specifieke uitrusting. In dit geval waren we echter meer dan bereid om een kleine uitzondering te maken. Een verdere verduidelijking waarom we dit nu wél deden is waarschijnlijk overbodig?

Alle wagens kregen een - voor ons - eerder beperkte behandeling met Swissvax. Het belangrijkste punt was om de wagens net / proper voor de lens te krijgen, zo is de fotograaf zeker dat hij geen vuil hoeft te verbergen of te retoucheren. Enkele extra's garanderen bovendien dat de wagens nog meer zullen schitteren en de glans bijna van de foto afspringt!

 

 

Mercedes-Benz 300SL

De 300SL is een klassieke klassieker, het is een gekende oldtimer met schitterende looks. Een lange slanke lijn gecombineerd met enkele leuke details maken van deze wagen een tijdloze schoonheid, aan ons om ze ook te laten schitteren!

Dit exemplaar wordt regelmatig uitgelaten op evenementen over het gehele land en dat uitte zich ook in een vrij vuile wagen. Elke wagen kan via enkele eenvoudige stappen er onmiddellijk veel beter uit zien. Het reinigen en voeden ('dressen') van de grijs/bruine banden is er één van. Bij dergelijke classic boeken we bijvoorbeeld ook een enorme vooruitgang door al het chroomwerk op te poetsen.

 

 

De wagen werd gewassen met Swissvax Car Bath en een Swissvax Wash Pudel, drogen gebeurde met een Gloss-it Ultra Plush Drying Towel. Dit gebeurde buiten en dus dienden we paneel per paneel te werk te gaan om vlekken te vermijden. De band en wielkas werd proper gemaakt met een allesreiniger en een sopje met wat shampoo, dit gecombineerd met een ruwe borstel voor de band haalt alle verontreiniging er uit.

 

 

Na het reinigen konden we overgaan op alle details, dit werd ook buiten gedaan omdat er heel wat meer licht was (en de studio bezet was). Het leder werd slechts oppervlakkig gereinigd, de  kleurlaag vertoonde al heel wat slijtage en hier mag dus niet harder gereinigd worden, dit om verdere schade te voorkomen!

Alle metaal - en dat is er heel wat - behandelden we met Swissvax Metal Polish en een zachte microvezeldoek. Swissvax Metal Polish is een schitterende metaal reiniger zonder abrassieven.

 

 

Nu alle details werden afgehandeld kon er worden over gegaan op de lak. De lak werd gereinigd en voorbereid op de wax met Swissvax Cleaner Fluid op een Cleaner Fluid Pad. Dit is een ideale combinatie om de lak terug te laten schitteren en de glans te versterken. Dit doet de algemene staat van de wagen en zijn lak veel goeds. Vegen, doffere plekken of vage reflecties verdwijnen omdat de verweerde  en geoxideerde laag op die manier hersteld wordt.

 

 

De afwerking werd in dit geval gedaan met Swissvax 356, een wax die speciaal ontwikkeld is voor de verzorging en bescherming van originele synthetische emaillakken op Duitse klassiekers uit de jaren '50 (bijv. de Porsche 356 en 550, Mercedes 190 SL en 300 SL, Borgward). De vele oliën in deze natuurlijke carnauba wax zorgen voor een schitterende smering, de uni-lak wordt extra nat en diep dankzij de zuiverste carnauba.

Eénmaal de wagen in de prachtige studio voor de lens van een échte fotograaf staat komt de Duitse klassieke echt tot haar recht. Prachtige lijnen gecombineerd met een tijdloze elegantie!

 

 

 

 

 

Porsche 904GTS

Niet veel later werden we opnieuw gecontacteerd om een volgende wagen te behandelen vóór hij op de foto werd vastgelegd. Het ging om een schitterende Porsche, de legendarische 904GTS... Ook deze wagen wordt op regelmatige basis losgelaten op allerhande oldtimer- & regelmatigheids- ritten en heeft dus de gebruikelijke sporen.

De lak was relatief proper want de wagen was gewassen vóór ze bij de fotograaf aankwam. Dat dit niet werd gedaan door iemand die onze doorgedreven passie deelt, was vrij duidelijk.

 

Velgen en wielkast kregen dezelfde behandeling als voordien op de MB 300SL. (Op de derde foto is duidelijk te zien hoe de bandendressing in het rubber doordringt, een tweede applicatie of verdere verdeling is noodzakelijk.) Ook alle chroom en ander metaal kreeg een identieke beurt. Dit bracht de twee prachtige race-uitlaten terug tot leven… 

 

 

 

De lak kon hier iets meer aandacht gebruiken, een meerdaagse uitgebreide correctie was echter onmogelijk dus werd er gekozen om Swissvax Cleaner Fluid dit maal machinaal aan te brengen. Een iets krachtigere werking zorgt voor net dat beetje meer ten opzichte van het manuele werk.

 

 

Gedreven door ons hart en de liefde voor (het detailen van) auto's kregen enkele panelen toch nog meer correctie. Swissvax Cleaner Fluid Professional op een polishing pad is krachtig genoeg om iets diepere schade te verwijderen en zo zeker te zijn van een resultaat die de foto's waardig is. Oppassen geblazen rond de heel gevoelige plastic koplamp behuizing!

Een extra laagje Swissvax Pneu op de banden combineren met Swissvax Nano Express op de velgen zorgt ervoor dat deze geen afbreuk doen aan een schitterende foto. Ook hier werd opnieuw gekozen voor Swissvax 356 als afwerking voor de oude lak. Dergelijke poreuze lak heeft geen baadt bij een sealant omdat die de lak volledig afsluit. Een klassieke rijke carnauba dringt tot diep in de lak door waardoor de glans alleen nog krachtiger wordt.

 

 

 

 

 

 

1949 Bentley Special

Enkele weken later werden we in allerijl gecontacteerd om nog een oldtimer te behandelen. De wagen kwam rechtstreeks uit een showroom, de fotograaf verwachtte dan ook een propere wagen. Tot ieders verbazing werd de auto echter niet op een gesloten aanhangwagen gebracht maar al rijdend, door het (wederom) gure Belgische weer!

Ook hier mochten we onze passie botvieren op de vele details, de reusachtige banden, de gigantische hoeveelheid geoxideerde metalen onderdelen, het schitterende interieur…

 

 

 

 

 

Als detailer kan je uren en uren doorgaan op deze fantastische pareltjes, elke detail, hoe klein ook kan gereinigd, opgeblonken, gepolierd, beschermd,… worden. Tot op het obsessieve toe kunnen we uren verliezen om net dat beetje meer uit de lak, het leder, de banden en zo meer te krijgen. Op de unieke vormen, materialen en de klassieke lak is de nodige kennis niet enkel een troef, maar pure noodzaak! Werken aan, in of op dergelijke wagens is voor ons dan ook een voorrecht. Voor mij waar detailing echt om draait, de reden waarom ik er zelf ooit mee begon…

 

Ondanks de beperkte tijd stonden er telkens drie schitterende wagens voor de lens. De professionele foto's liegen er dan ook niet om! Onze volledige set is te bekijken op de volgende pagina.

 

Wie meer informatie wil over de fotograaf of eenvoudigweg meer foto's wil bekijken, kan dan ook terecht op zijn website: www.mathieudamiens.com of u kan fan worden op de Facebook-pagina.

  
Wax-it ¬ Portfolio ¬ Oldtimers: Mathieu Damiens Photography

Openingsuren

redarrow  MAA 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DIN 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  WOE 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DON 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  VRIJ 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  ZAT 9.30u - 12.30u